Kováč ešte jasno o novom prezidentovi SR nemá

12.02.2004 Celý región

Prvý prezident SR Michal Kováč ešte nemá jasno v tom, komu dá hlas z dvanástich uchádzačov o post hlavy štátu v blížiacich sa voľbách. Ako povedal na stretnu...
Prvý prezident SR Michal Kováč ešte nemá jasno v tom, komu dá hlas z dvanástich uchádzačov o post hlavy štátu v blížiacich sa voľbách. Ako povedal na stretnutí v Prešove4. februára, rozhodnutý nie je, a preto nemá čo prezrádzať. Naznačil akurát, že zvažuje či to bude František Mikloško, Martin Bútora, Eduard Kukan alebo Rudolf Schuster.

Prezident by mal byť podľa Kováča v prvom rade vysokou morálnou autoritou a dobrým vlastencom.
Kováč vie jedno, že zvolenie Vladimíra Mečiara za prezidenta by bola veľká tragédia pre Slovensko. \"Mečiar by možno bol taký medzinárodne izolovaný ako dávnejšie rakúsky prezident Kurt Waldheim, \" naznačil. Nebolo by to pre Slovensko nič príjemné. Avšak ani voľba Mečiara nemôže už zvrátiť cestu SR do euroatlantických štruktúr. Je to skôr vnútropolitická otázka, ako medzinárodná.
To, že súčasná vládna koalícia nemá spoločného kandidáta nie je pre ňu dobré vysvedčenie, ale nie je to podľa Kováča ani tragédia. Rovnako to platí aj pre opozíciu. \"Politické strany neuľahčili rozhodovanie voličovi, \" poznamenal.
Kováč vystúpil na diskusnom večeri s prednáškou Porovnanie vládnutia Vladimíra Mečiara v rokoch 1994 - 1998 s dnešným vládnutím. Kategoricky odmietol hlasy, že súčasný premiér Mikuláš Dzurinda je nový Mečiar. \"Je to absolútne nepravda, \" konštatoval. Podľa neho každé vládnutie musí mať v sebe prvky autoritárstva, ale oboch premiérov dávať dohromady je veľmi povrchné prirovnanie. \"Netreba strácať zmysel pre realitu, \" dodal.
Súčasťou programu bola aj prezentácia knihy Petra Juščáka pod názvom Michal Kováč a jeho bremeno (Esej o prezidentovi Kováčovi a o nás takých, akí sme) spojená s autogramiádou. Uskutoční sa 5. a 6. februára postupne v Košiciach, Vranove nad Topľou a v Humennom. Juščák o nej povedal, že je výsledkom dvaapolročných rozhovorov s exprezidentom, no nie je len o Kováčovi, ale dôležitý je aj iný rozmer vyjadrený v podtitule.
Stretnutie zorganizovala Slovenská spoločnosť pre zahraničnú politiku, kancelária Prešov, s podporou Nadácie Konrada Adenauera a Delegácie Európskej komisie v SR v rámci svojho dlhodobého cyklu diskusných večerov tzv. jour - fixe.

(jj)
 

Vyberte región